Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 2 db kockacukor, 105 dkg finom liszt, 1 dl tej, 4 dkg tojás sárgája, 5 dkg zsír, só ízlés szerint, 45 dkg háj
Elkészítés:
2 dkg élesztõt 2 kockacukorral 5 dkg liszttel 1 dl tejben megkelesztünk. 4 tojás sárgáját, 5 dkg zsírt, kevés sóval, habosra keverünk, adunk hozzá 1 kg lisztet a megkelt kovászt és annyi tejet, hogy fánk tészta keménységû legyen, jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Közben 45 dkg hájat lekaparunk. A megkelt tésztát kinyújtjuk és a háj harmadát rákenjük, összehajtjuk, 1/2 óráig pihentetjük. Nyújtjuk megkenjük a háj másik harmadával, összehajtjuk újra pihentetjük. Majd az utolsóval is megkenjük, hajtjuk, pihentetjük. A negyedik nyújtáskor félujjnyi vastagra nyújtjuk ki, forró késsel négyzeteket vágunk, tetszés szerint lekvárral vagy darált dióval töltjük,kifliket formálunk belõle tojással megkenjük a tetejüket, sütjük.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Almás palacsinta
Hozzávalók az alaptésztához:
30 dkg liszt, 4 dl tej, 2 tojás, só, étolaj.
Elkészítés:
A palacsinták sütése közben a meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk (ha előre elkészítjük, megbarnul), és 3-4 nagyobb szeletet mindig a következő, kisütésre váró adag masszájába keverünk. A kisütött palacsintákat cukros-fahéjas töltelékkel ízesítjük és összehajtogatjuk.
A kisült palacsintákat félbevágott vagy felszeletelt gyümölcsökkel (eper, narancs, kivi, málna stb.), esetleg befőttel töltjük meg, összehajtogatjuk, majd még langyos (folyékony) vaníliapudinggal öntjük le, s fagylaltgombócokkal tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Fagyis palacsinta Hagyományos palacsinta tésztát készítünk amit hagyunk kihülni.Miután kihült, egyesével kiteritjük és mindegyikre 2 -3 adag fagylaltot teszünk.Ezután tejszínnel,gyümölccsel és az ügyesebbek csoki öntettel is díszíthetik
-----------------------------------------------------------------------------------------
Csokoládés diócsemege Hozzávalók:
10 dkg dió 6 dkg porcukor 2 evőkanál tojásfehérje 20 dkg étcsokoládé 30 fél dióbél
Elkészítés:
A diót megdaráljuk, majd a porcukorral és a tojásfehérjével alaposan összedolgozzuk. A masszát letakarjuk, és 20 percre a hűtőszekrénybe állítjuk. Ezután 30 apró pogácsát formázunk belőle (1 pogácsa kb. 1 kiskanálnyi massza), melyek közepébe ujjunkkal kis mélyedést nyomunk. A csokoládét forró vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, és a diós pogácsákat bevonjuk vele. A csokoládés bonbonok tetejére fél-fél diót ültetünk, majd a kész csemegéket tálra rakva kínáljuk.
--------------------------------------------------------------------------------------
Hozzávalók:
- · ízlés szerint NESQUIK Szirup
- · 15 dkg rizs
- · 2 dl tej
- · ízlés szerint fahéj
- · ízlés szerint porcukor
- · 8 db palacsinta
- · 0,5 üveg cseresznye befőtt
Elkészítés:
A rizst cukorral, őrölt fahéjjal ízesítve a tejben puhára főzzük, belekeverjük a leszűrt és kimagozott cseresznyét. Miután kihűtöttük, a palacsintákba egyenletesen elosztjuk, majd a palacsintákat feltekerjük. Rövid időre hűtőbe tesszük. Tálaláskor kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, megöntözzük a NESQUIK csokoládé sziruppal, és meghintjük porcukorral.
A palacsinta tésztájába reszelhetünk kevés almát is.
------------------------------------------------------------------------------------------
Sárgabarackos joghurttorta  Hozzávalók:
3 tojás, 20 dkg cukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 7-8 dkg liszt, 5 dkg étkezési búzakeményítő, 1 púpozott teáskanál sütőpor, kb, 1,2 kg sárgabarack vagy 2 doboz sárgabarackbefőtt, 42 g zselatin, 1 liter joghurt, 1 citrom reszelt héja, fél dl sárgabaracklikőr, 6,5 dl tejszín, 5 dkg mandulapehely, 5 dkg felaprított és 1 evőkanál darált, nem sózott pisztácia, sütőpapír
Elkészítés:
- A tojások fehérjét 3 ek. hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 7 dkg cukort és 1 zacskó vaníliás cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, majd rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 25-30 percig sütjük. - A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A piskótát keresztben úgy vágjuk ketté, hogy az alsó lap valamivel vastagabb legyen. Magas (kb. 8,5 cm) tortakarimát pattintunk köréje. - A joghurtot 10 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a lereszelt citromhéjjak kikeverjük. 33 g zselatint feloldunk, a likőrbe vegyítjük, és a joghurthoz adjuk. Beleforgatjuk a 2,5 dl tejszínből vert kemény habot és a krém negyed érszét az alsó lapra simítjuk. A kimagozott barack vagy a lecsöpögtetett befőtt felével kirakjuk, és a maradék krémet 4-5 evőkanálnyi kivételével rásimítjuk. Közepébe mélyedést nyomunk, és 15 percre a hűtőszekrénybe állítjuk. - A maradék barack felét 2-3 dkg cukorral pürésítjük. Belekeverjük a maradék feloldott zselatint és joghurtkrémet, majd a mélyedésbe halmozzuk. A másik tortalappal befedjük, és lehetőleg egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. - 4 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verünk, és 2/3 részével a karima eltávolítása után a tortát bevonjuk. Oldalába megpirított mandulapelyhet és felaprított pisztáciát nyomkodunk, a tetejét a maradék, cikkekre vágott barackkal díszítjük. A maradék tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk. A tortára habrózsákat nyomunk és darált pisztáciát szórunk.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Fekete-erdei meggytorta  Hozzávalók:
4 tojás, 15 dkg + 3 evőkanál Koronás sütőcukor vagy finom kristálycukor, 10 dkg liszt, 13 dkg étkezési búzakeményítő, 3 dkg kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 10 dkg ét tortabevonó, 6-9 evőkanál cseresznyepálinka, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 citrom héja, 9 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó habfixáló, 16 (száras) koktélcseresznye, sütőpapír
Elkészítés:
- A tojások fehérjét 4-5 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Belekeverünk 15 dkg cukrot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, végül rászitáljuk a 10 dkg keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lsiztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáznál 2-es fokozaton) kb. 35 percig sütjük. A formában rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. - A durvára feldarabolt bevonót forró vízfürdőben megolvasztjuk és hideg márványlapra vagy megfordított tepsire simítva dermedni hagyjuk. Lapáttal forgácsokat faragunk belőle, és hűtőszekrénybe tesszük. A piskótát a formából kivesszük, és a sütőpapír lehúzása után keresztben háromfelé vágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk. A tortalapokat a pálinkával meglocsoljuk. - A befőttet lecsepegtetjük, a levét felfogjuk, 3 dkg keményítőt 5-6 evőkanál befőttlében feloldunk. A megmaradt levet 2 evőkanál cukorral és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a feloldott keményítőt, összeforraljuk, majd beleforgatjuk a bevőttet. 5-10 percig hűlni hagyjuk, és az alsó tortalapra simítjuk. - 5 dl tejszínt 1 evőkanál cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük. A hab harmad részét a kihűlt kompótrétegre simítjuk. A második lappal befedjük, a maradék habbal megkenjük, és az utolsó lappal befedjük. Kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. - A maradék tejszínt a maradék vaníliás cukorral felverjük. A tortát a karima eltávolítása után a hab 2/3 - ával bevonjuk. A maradékot nyomózsákba töltjük. A torta oldalába csokoládéforgácsokat nyomkodunk, tetejét habrózsákkal és koktélcseresznyével díszítjük, végül közepére csokoládéforgácsot szórunk. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Capuccino torta Hozzávalók:
Kevert tészta:
100 g liszt 25 g Dr. Oetker Gustin Étkezési Keményítő 1 tasak sütőpor 125 g porcukor 1 tasak vaníliás cukor 1 csipet só 125 g lágyvaj vagy margarin 3 tojás (közepes méretű) Fél kisebb narancs reszelt héja
Krém: 1 doboz mandarinkonzerv (lecsöpögtetve 175 g) 400 g tejszín 2 tasak habfixáló 2 tasak vaníliás cukor 20 g cappuccino por
Máz: Kevés tortabevonó (ét)
Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a Gustint és a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt jól összedolgozzuk. A tésztát egy kapcsos tortaformába (26 cm átmérőjű, az alján kivajazott és sütőpapírral letakart) öntjük, elegyengetjük és megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 150 °C (előmelegítve) Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítés nélkül) Sütési idő: kb. 30 perc
Sütés után a tortát kiborítjuk a formából, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd tortatálra helyezzük. A mandarint egy szitában jól lecsöpögtetjük. A tejszínt először félig felverjük, hozzáadjuk a habfixálót, a vanillincukrot és a cappuccino port, majd kemény habbá verjük. A tejszínkrémet egy nyomózsákba töltjük, és a tortalapra sűrűn egymás mellé kis halmokat nyomunk. A mandaringerezdeket a halmokon egyenletesen elosztjuk. A tortabevonót a tasakon található leírás szerint megolvasztjuk, majd a tortára csurgatjuk.
Tipp: A tortalapot meglocsolhatjuk egy kevés forró vízzel készített cappuccinoval is.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Kókuszos-diós golyók
Hozzávalók
- 1 csésze darált keksz (lehetőleg édesítetlen, teljesőrlésű vagy háztartási keksz)- egészséges változat: zab keksz)
- 1 csésze szárított gyümölcs (datolya, mazsola, áfonya, sárgabarack, stb)
- 1 csésze dió, mogyoró
- 1 csésze édes tömény alkohol (Amoretto, Brandy vagy Rum)
- Vagy / és 1 csésze gyümölcslé (pl almalé) vagy befőttlé
- 1 kávés kanál vanília kivonat
- Kókusz reszelék vagy kakaó por (min 70%.os)
Elkészítés
Ez egy nagyon egyszerű folyamat.
- Daráljuk le a kekszeket, diókat, mogyorókat majd turmixszoljuk össze a szárított gyümölcsöket, és keverjünk, gyúrjunk mindent össze. Közben fokozatosan adjuk hozzá a folyadékot.
- Ha gyerekeknek is esznek majd belőle, akkor alkohol helyett egyértelműen gyümölcs vagy befőtt levet használjunk. A paszta legyen elég sűrű - de dolgozható. Azaz ne adjunk hozzá túl sok folyadékot.
- Formáljunk kis golyókat (kb 2-3cm), és forgassuk meg a kókuszreszelékben vagy a kakaóporban.
- Tároljuk a hűtőszekrényben. (kb 1-2 órán belül már tálalható, de másnap, harmadnap még finomabb… utána ki tudja, hiszen kétlem, hogy marad!)
|